Helsetjenester i Barneskolen
Skolehelsetjenesten skal medvirke til å øke barn og ungdoms kunnskaper om hvordan mestre eget liv, og ta selvstendige valg i forhold til egen helse og levevaner
Program for skolehelsetjenesten i barneskolen
1.klasse: Skolestartundersøkelse med helsesykepleier og lege. Helsesykepleier deltar på foreldremøte våren før eller like etter skolestart. Helsesykepleier presenterer seg i klassene.
2.klasse: Tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (DTP-IPV).
3.klasse: Høyde og vektmåling. Helseopplysning/samtale i gruppe eller klasse om psykisk og fysisk helse, gode og vonde hemmeligheter. Helsesykepleier deltar på foreldremøte.
6.klasse: Tilbud om vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR). Helseopplysning/samtale i grupper om pubertet. Helsesykepleier deltar på SMISO undervisning.
7.klasse: Tilbud om HPV vaksine mot til gutter og jenter.
Vaksinasjonsprogrammet
Grunnvaksinasjon begynner vanligvis når barnet er 3 måneder gammelt og følger et nasjonalt program. For å vedlikeholde immuniteten fra sped- og småbarnsalder tilbys oppfriskningsdoser i skolealder. Foresatte vil få skriftlig melding om tidspunktene for påfyllingsdoser.
Vaksinasjon i barne- og ungdomsalderen
Helsetjenester i Ungdomsskolen
Skolehelsetjenesten skal medvirke til å øke barn og ungdoms kunnskaper om hvordan mestre eget liv, og ta selvstendige valg i forhold til egen helse og levevaner.
Program for skolehelsetjenesten i ungdomsskolen
8 klasse: Foreldremøte. Presentasjon i klassen. Helsesykepleiers time. Høyde og vekt
9 klasse: Ikke fast planlagt program
10 klasse: Temadag om samliv og seksualitet. Vaksinasjon mot difteri, tetanus, kikhoste og polio (Boostrix-Polio)
Alle klassetrinn har tilbud om "Åpen dør" som er et lett tilgjengelig tilbud til elever eller foresatte slik at de kan oppsøke helsesykepleier uten først å gjøre en timeavtale.
Brosjyre Skolehelsetjenesten i ungdomsskolen
Helsetjenester i Videregående skole
Skolehelsetjenesten er et tilbud til alle elever i videregående skole og lærlinger. Helsesykepleier har kontor på skolen. Helsesykepleier kan gi råd og veiledning i forskjellige typer helsespørsmål ut fra ungdommens egne ønsker og behov. Det kan være spørsmål rundt livsstil, trivsel, ansvar for egen helse, spiseproblemer, seksualitet, prevensjon og følelsesmessige problemer. Helsesykepleier har taushetsplikt og tilbudet er gratis.
Tilbud til elever i videregående skole
Hva kan helsesykepleier bidra med?
Noen ganger kan man ha behov for å snakke med en voksen uten at man har et spesielt problem. Du kan ta opp hva du selv ønsker av små eller store ting, helsesykepleie gir råd, støtte og veiledning f.eks. i forhold til:
- Fysisk og psykisk helse
- Skoleproblem/fravær
- Ernæring/Spiseproblematikk
- Rusproblematikk
- Familievansker
- Mobbing/ensomhet
- Søvn
- Tristhet/sorg
- Kjærlighet
- Seksuell helse
Helsesykepleier henviser videre i hjelpeapparat ved behov
Program for helsetjenesten i videregående skole
Helsestasjon for ungdom er også et tilbud du kan benytte. Se info om åpningstider på egen side.
Hjelpetelefoner og chattjenester
Når ting blir vanskelig og du trenger noen å snakke med, eller du er bekymret for barn og unge som ikke har det bra, finnes det noen du kan kontakte. Her finner du en oversikt over telefonnumre eller chattjenester som kan hjelpe deg.
Trenger du noen å snakke eller chatte med?
Sist oppdatert: 28.10.2024